ВИХРИ СЕ БИТКА МЕЖДУ МИКРО- И МАКРОСВЕТА

ИМАМЕ ЛИ ШАНСОВЕ СРЕЩУ COVID-19 ?

 

Уханският коронавирус, наречен COVID-19, плъзна по всички континенти, с изключение на Антарктида, където минусовите температури прогонват микроби и хора. В останалите части на света жертвите растат и по данни на СЗО към момента са регистрирани над 95 000 случая на новата инфекция, която е погубила към 3 400 души, а излекуваните от нея са близо 53 000. В завихрилата се битка с вируса човечеството търси отговор на въпроса – какви са клиничните изяви на COVID-19 и как да се използват при създаване на медикаменти и ваксини. Досега знаем, че този микроскопичен агресор прониква дълбоко в белодробните алвеоли. Води до стъпаловидно увеличаване на кашлицата и температурата и до растяща дихателна недостатъчност. Поразява белите дробове, миокардните клетки и далака. Можем да го блокираме чрез симптоматични лечебни средства, част от които са много токсични за човека.

Коронавирусът също реагира на нашите атаки. Увеличава коварството си като мутира. Учени от Шанхайския университет вече разграничават два вирусни варианта – S- и L-тип като последният взема повече жертви. Засега броят на починалите е най-голям сред страдащите от хронични заболявания – диабет, хипертония, атеросклероза и други, също и сред възрастните пациенти (над 75-годишните, като два пъти по-често умират мъжете). Според съобщения на агенция „Синхуа", нарастват случаите на повторна инфекция с COVID-19. Все повече хора разбират, че карантината, проверките на температурата, дори лабораторните тестове не са достатъчни за победата на макросвета. Налага се виждането, че днес всеки човек трябва да приеме за собствена мисия борбата срещу опасните микроорганизми.

Какво да направим?

Преди всичко е разумно да се храним здравословно и да поддържаме тялото си в добра форма с активно работеща имунна система. Това със сигурност ще е от полза срещу микроскопичните ни врагове, включително COVID-19  и набиращия скорост у нас грипен вирус тип Б (за разлика от коронавируса, грипният вирус поразява младите хора и децата). Много хранителни добавки обещават подсилване на имунната система, но действията им не са подкрепени с достатъчно научни доказателства. Изключение прави уникална комбинация с антивирусен ефект. Тя е изключително резултатна при първите симптоми на настинка и грип и специалистите я признават за водеща, основавайки се на данни от научни проучвания: двойно сляпо плацебо, мултицентрово проучване на Хайнике фон Цепелин; фармакологични анализи на Корнелия Бодинет; изследвания на екип от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН. Съставките на оригиналната билкова комбинация (ехинацея, диво индиго и бял кедър) имат комплексен ефект при мобилизиране на имунната система. Ехинацеята активира клетките, които разпознават и убиват външните агресори. Дивото индиго ускорява производството на веществата, подпомагащи клетките-пазачи на организма, а белият кедър действа директно върху вирусите. Тази оригинална, доказано резултатна комбинация се ползва вече две десетилетия в България.

Възможност за победа на макросвета осигурява фактът, че в схватката с микробите Хомо сапиенс  отдавна използва част от тях. Например, мощна защита на човека предлага продукт, съчетаващ действието на природен антиоксидант (ресвератрол) и на пробиотична бактерия Lactobacillus plantarum GLP3, която живее по нашите земи. В продукта, създаден от млади български учени при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, се съдържа силно усвоимата форма на ресвератрол – транс-ресвератрол. Tранс-ресвератролът в комбинация с Lactobacillus plantarum GLP3, след няколкомесечен прием води до значително укрепване на имунната система и нормализиране на холестерола и триглицеридите в кръвта. Комбинацията има потенциал да решава здравословни проблеми, свързани със сърцето и кръвоносните съдове, т.е. де увеличава устойчивостта ни срещу вируси.

Друг отдавна известен помощник на човека е прочутата българска бактерия от киселото мляко – Lactobacillus bulgaricus. Тя не само подобрява здравословното състояние и подсилва имунната система. Въз основа на Lactobacillus bulgaricus родни учени, заедно с нобелиста проф. Бари Маршал, са създали продукт с лечебен ефект срещу причинителя на язвата, която е широко разпространено и изтощително хронично заболяване.Този продукт е популярен както у нас, така и в Япония, Франция, Обединеното кралство и още 15 страни.

Може би борбата между микро- и макросвета е най-древната битка В нея няма победители, но откакто съществува човекът тя е стимул за неговото усъвършенстване. Заради нея той прави открития, създава или си припомня полезни правила. В борбата срещу COVID-19 това са

азбучните профилактични изисквания:

  • Често измивайте ръцете си с топла вода и сапун. Миенето трябва да продължава минимум 20 секунди;
  • Не пипайте очите, носа и устата си със замърсени ръце. Не забравяйте, че коронавирусът полепва по пръстите и дланите и се предава чрез повърхности;
  • Проветрявайте помещенията. Не се застоявайте в стаи, където пребивават много хора. Там концентрацията на опасни вируси е много висока;
  • Пийте повече течности. По този начин ще поддържате влажна лигавицата на дихателните пътища и тя по-трудно ще пропуска вирусите;
  • Хранете се здравословно. Осигурявайте си повече плодове, зеленчуци, млечни продукти, нетлъсти меса и червено вино, което е богато на ресвератрол.