ДА НЕ ПОЗВОЛИМ ЛЕТНИТЕ СТОМАШНИ РАЗСТРОЙСТВА ДА ПРОВАЛЯТ ВАКАНЦИЯТА НИ

Гастроентеритите и ентероколитите са често срещан проблем през лятото. Острата диария и повръщането може да причинят сериозен дискомфорт и обезводняване, и да помрачат почивката ни по време на летните отпуски и ваканцията на децата.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ВСИЧКО ТОВА ТОЧНО КОГАТО ИСКАМЕ ДА СМЕ СПОКОЙНИ, ДА СИ ПОЧИВАМЕ И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ

  • Причината за увеличаването на стомашно-чревни инфекции през лятото са високите температури на въздуха, които създават изключително благоприятна среда за размножаване на патогенните бактерии особено в храната.

По време летните почивки се предпочита хранене на открито в ресторанти и заведения за улична храна, където условията за съхранение на продуктите може да не съответстват на изискванията. В резултат на това е много вероятно предлаганата храна да е бактериално замърсена. Това може да стане предпоставка за разпространение на чревни инфекции. Когато се храним навън е възможно да не усетим по вкуса или мириса, че продуктите са развалени, а в тях вече да има размножаващи се бактерии, които да са достатъчно, за да предизвикат редица здравословни проблеми.

  • Друг възможен източник на зараза може да е нередовното миене на ръцете преди хранене.
  • Къпането във водни басейни със замърсена вода също са фактори, които допринасят за лесното разболяване.

След като попаднат в организма патогенните бактерии се размножават, предизвиквайки различни неприятни симптоми. Колкото по-голям е броят на бактериите, толкова по-изразени са симптомите на стомашните разстройства.

Важно е да знаем, че броя на патогенните бактерии може да се контролира от пробиотичните бактерии в червата както и от имунната система.

Затова да не забравяме, че стомашно-чревните инфекции възникват най-често след:

• Консумация на заразени хранителни продукти

• Пиене на вода от съмнителни водоизточници;

• Консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонела);

• Консумация на неправилно съхранявани храни (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на годност;

• Консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

Да си припомним симптомите, които могат да помрачат лятото ни

• Повишена температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите, главоболие.

• На по-късен етап или едновременно с тези оплаквания се появяват гадене, повръщане и диария.Обикновено продължителността е 1-3 дни, но са възможни усложнения и доста по-дълъг и тежък период на протичане на инфекцията с обезводняване и сериозно влошаване на общото състояние.

• Най-честите бактериални причинители на летните стомашни разстройства са Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Еsherihia coli, Staphilococcus aureus.

За справяне с тези състояния най-често се прилагат Антибиотици, които със сигурност унищожават причинителите на летните инфекции.

Опасността обаче идва от възможността за развитие на резистентност на патогените към прилаганото лечение (не повлияване при следващ прием на антибиотик).

Но още по-важно е, че възстановяването на правилната чревна флора след такава терапия е дълъг и труден процес и връщането до нормално общо състояние на организма става доста по-сложно.

Затова ПРОБИОТИЦИТЕ са неизменна част от пълното овладяване на проблемите.

Да не забравяме простичките препоръки валидни всяко лято

• Измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

• Задължително измиване на ръцете със сапун при приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;

• Правилно хладилно съхранение хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца) и добра термична обработка при приготвянето им;

• Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;

• Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

• Да не се употребяват консерви и храни с изтекъл срок на годност

• Увеличаване приема на ПРОБИОТИЦИ, за да подпомогнем тялото да се справи безсимптомно при консумация на замърсени храни и напитки.

Можем да се справим с тази опасност просто ако сме предпазливи и предвидливи. И може би най-разумно би било да добавим в багажа при пътуване ПРОБИОТИК, защото балансираната чревна флора способства нормалното функциониране на стомаха и червата.

Профилактиката с ПРОБИОТИЦИ подпомага организма да не допусне развитие на симптоми, които ще попречат на пълноценната почивка.

Добавянето на ПРОБИОТИЦИ към диетата, особено по време на тези рискови периоди, подсилват организма отвътре и помагат да останем здрави и спокойни.

ПРОБИОТИЦИТЕ са добрите бактерии, които размножавайки се в червата, дават възможност на тялото да функционира правилно.

Ако сме предпазливи по време на летните почивки спазваме добри хигиенни навици, внимаваме къде и с каква храна се храним, можем да се справим с нарастващата опасност от летните стомашни проблеми.

НАЙ-ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СИ ОСИГУРИМ БЕЗГРИЖНО И БЕЗОПАСНО ЛЯТО Е ПОДХОДЯЩИЯ ПРОБИОТИК

За да изберете точния пробиотик, който ще помогне на организма Ви да се справи с предизвикателствата на горещото време е важно да проверите :

• Какъв щам съдържа,

• Има ли доказателства за ползите от приложението му,

• Доколко при производството му са използвани стабилизатори, овкусители и други и химически агенти.

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е щам изолиран от цвета на българско кокиче и

отгледан в изцяло биологично-чиста, веган среда - зеленчуков сок.

Може да бъде полезен за хора страдащи от алергии към мляко и млечни продукти, както и за хора с непоносимост към глутен.

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е изследван и доказан в Лабораториите на Харвард срещу причинителите на стомашно-чревни разстройства.

Лактобацилус Булгарикус GLB 44 е по-голям по размер в сравнение с повечето други пробиотични бактерии, оцелява по-лесно и синтезира мощни бактреиоцини.

• При производството му не се използват химически агенти и други стабилизиращи съставки, които се използват традиционно в индустрията

Потърсете ПРОБИОТИК, който да бъде напълно безвреден и много полезен при срещата на организма с предизвикателствата на лятото.

*Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.